Pieter Bosma (Groningen, 1981)

 

Pieter BosmaStudeerde psychologie aan de RuG en directie aan het Artez Conservatorium bij hoofdvakdocent Alex Schillings. Ook volgde hij de minor koordirectie. Hij heeft meerdere keren deelgenomen aan LEAD. Vanuit deze academie kreeg hij, naast orkest- en koordirectielessen, coaching van Chris Fictoor, die nog steeds een belangrijke mentor voor hem is.

Op dit moment ontwikkelt Pieter zich verder door lessen orkest- en operadirectie te volgen bij Antony Hermus. Begin 2017 heeft Pieter deelgenomen aan een masterclass operadirectie bij Antony Hermus en het Nationaal Jeugd Orkest, in samenwerking met de Nationale Opera Academie, in De Doelen te Rotterdam. Kort daarop heeft hij een weeklange masterclass orkestdirectie gevolgd in Berlijn, bij Lior Shambadal en de Berlin Sinfonietta.

Pieter Bosma is als dirigent verbonden aan ‘Opera op het Hogeland’ waarmee hij in september 2017 een volledig geënsceneerde ‘La Bohème’ van Puccini uitvoerde met een professionele cast en semi-professioneel ensemble.
Pieter Bosma is als dirigent verbonden aan Groninger Studentenorkest Mira. Hiermee voerde hij oa Dvorak’s negende, Tchaikovsky’s vierde en Rachmaninoffs eerste symfonie uit, en werkte hij met solisten als Dana de Vries (cello) en Frank Braafhart (trompet). Hiernaast is hij dirigent van gemengd kamerkoor ‘Tutti Cantano’ te Zuidwolde.
Ook is hij actief als dirigent bij twee fanfareorkesten, te weten ‘Burdine’ te St Annaparochie en ‘Wilhelmina’ uit Easterein (Fr.), die recentelijk tweemaal Nederlands kampioen werd, en hoge ogen gooide op het WMC te Kerkrade in 2013 (2e) en 2017 (3e).

Pieter dirigeerde verschillende dubbelhout kwintetten als gastdirigent en artistiek leider. Op dit moment is hij vaste dirigent van het Northern Horn Ensemble. Verder wordt hij regelmatig gevraagd als gastdirigent bij vele orkesten en ensembles.