Het Northern Horn Ensemble is opgericht in januari 2015, nadat 4 hoornisten in het najaar van 2014 het Konzertstück van Robert Schumann hadden uitgevoerd en enthousiast waren geworden om met elkaar te spelen. Zo ontstond het idee om een hoornensemble te beginnen, en in maart 2015 is het eerste optreden gegeven.
Het ensemble bestaat uit professionele hoornisten, conservatoriumstudenten en vergevorderde amateurs en staat onder leiding van Pieter Bosma. Het ensemble heeft 12 hoorns en 1 slagwerker, maar kan ook in kleinere bezetting met 8 hoorns en slagwerk een optreden verzorgen. Het genre wat het Northern Horn Ensemble brengt bestaat uit speciaal voor deze bezetting geschreven arrangementen van populaire en klassieke muziek.

Persbericht na het concert op 20 december 2015:

“De meerstemmigheid maakte dat je af en toe dacht naar een heel orkest te luisteren. Het was soms adembenemend om te horen hoe groot het bereik is tussen de zeer hoge en lage tonen van dit instrument.

Het repertoire wat het ensemble liet horen was zeer divers. Van kerst- en koraalmuziek naar filmmuziek (Titanic Fantasy), een Ouverture of een Jagdlied van Robert Schumann. Het ligt allemaal binnen de mogelijkheden van het Northern Horn Ensemble. En onder de enthousiaste leiding van dirigent Pieter Bosma kunnen we rustig stellen; dit is het neusje van de zalm. Qua klank, techniek en samenspel is dit ensemble uniek te noemen en zeker de moeite waard om te beluisteren.”

 

Northern Horn Ensemble

Het Northern Horn Ensemble tijdens de Cityproms in Leeuwarden